Hürriyet

17 Mart 2012 Cumartesi

DERBİYE DOĞRU -1 (17 MART 2012)



    Ne puan, ne play off yarışı ne de şampiyonluk... yorumcuların da sürekli söylediği gibi 'futbol şöleni' anlamında gelen Fenerbahçe - Galatasaray derbisi geldi çattı. Aslında bu derbinin anlamı; kazanmak ve kaybetmek üzerine kurulu. Berabere kalmak bile sonuç olarak asla tatmin edici olmadı şimdiye kadar.

   Bugüne doğru yaklaşırken derbinin tarihine dair bir çok döküman okuma şansı buldum, bir sürü belgesel, görüntü, yorum izledim. Benim anladığım şu ki; fair play mantığını son 5 sene de bozmuşuz. Yani bozmuşuz denemez aslında ya da karşı tarafı suçlamak da yol değil ama karşılıklı gelişen bir süreç. Gel gelelim yine de işler çığrından çıkmadığı sürece bu intikam kokusu da taşıyan mücadelenin mantığı, tüm herşeye uygun aslında. Asıl bahsetmek istediğim de bu, yani tüm bu el sıkışan maçtan sonra sarılıp sahada yürüyen GS, FB oyuncularının dönemine geri dönüp övmek değil. Sadece bugünkü durumun aslında neden normal olarak yorumlanabileceği.

   Bir düşünelim; dünyada derbilerin etkilerine, tüm atmosferlerine bir göz atalım. Bugün İngiltere'de, Fransa'da, İtalya'da, futbolun oynandığı, aklınıza gelebilecek her yerde büyük derbiler mevcut ve bugün ya da bundan önce FB- GS derbilerinde gördüklerimizden çok daha farklı sahnelere sahip olduğunu düşünmek yanlış olur. Herşey bazen yurt dışında daha da sert ve daha da acımasız olabiliyor. Savunduğum şey bu değil ama demek istediğim kimsenin böyle bir anlam taşıyan yani ölüm kalım meselesi olan bu derbinin sonunda ya da başında iki takımın taraftarlarının el sıkışabilmesini beklememesi gerektiği.

    Nitekim zevkli olan tarafı da; birilerine kızgın kalabilme özgürlüğüdür. Eğer derbilerin sorgulanması gerekiyorsa illa ki, sosyolojik temellerine bakmak da fayda var. Bunun ne ekonomik zayıflıkla, milli gelir hasılat bıdı bıdılarıyla ilgisi yok... bunun tamamen ait olma duygusuyla alakası var. Zaten bu 'aidiyet duygusu' da sosyolojinin temellerini oluşturan bir kaç kavramdan biri. Bu nedenle tüm dünyada 'derbi' hemen hemen aynı atmosferlere sahiptir.

    Yani; iş şiddete varmadığında, insanların sinirlenmesine izin verin, onların takımını bugünlük sizden daha çok sevmesine izin verin, maçı izlerken ilgisiz bir şekilde önlerinden geçmeyin :)) Bugün riskli bunlar... sabredin.:) Zevkini çıkarın çünkü bi gruba, bir renge, sizin için kazanan ve kaybeden bir takıma ait olmak, dünyada başka hiç bir şeyle karşılaştırılamayacak kadar güzel bir his.

Siz de bir deneyin....

Maçın ardından yeniden görüşmek üzere... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder