Hürriyet

27 Mayıs 2011 Cuma

Del Piero: Bir İtalyan ve Efsane Olmak

  

     Futbol'da efsane olmayı başarabilmenin sırlarından birisi, kulüp tutarlılığı bence. Birileri 'kimlik' açısından belirsiz olmanızı asla istemeyecektir. Dahası bu kimliksizlik olayı, futbol yaşantınızı, yalnızca para kazanmak üzerine kuracaktır. Taraftarların sahiplenmediği futbolcular, en iyisi olmayı başarsalar da, her zaman isimlerini koruyamıyor gibiler sanki. Ya da daha da önemlisi, sizi sahiplenen bir taraftar olmadığında, enerjinizin ancak yarısını kullanabiliyor olmanız gerçeği. Alessandro'yu anlatmadan önce, onun bunu kanıtlayan en önemli isim olduğunu itiraf etmem gerekir. 

   Dünya'nın en saygı duyulan Futbolcusu ünvanına bile sahip olan Del Piero, kariyeri boyunca öne çıkan bir forvet olmuş ve Pele tarafından en iyi 100 oyuncu arasında sayılmıştır. Aslında en iyi özelliklerinden birisi, tam olarak bir sporcunun yaşaması gerektiği gibi yaşıyor olması. Gerçek aşkı futbol olan, en büyük isimlerden biri olmayı başarması da buradan geliyor. 

    1993 yılından beri Juventus'un vaz geçilmez ismi olan Del Piero, bence takımın ağır taşı. Sanki o gidince Juventus'un anlamı dağılacakmış gibi... O olmazsa Juventus'un kaybetmesi de kazanması da okadar önemli olmayacakmış gibi. Taraftar tarafından gerçek anlamıyla sahiplenen bir isim. 

   En son Manchester United'lı Gary'nin veda maçında bir yazı yazmış Alessandro, Juventus ve M.U maçının onlar için ne kadar önemli olduğunu ve oraya çağırılmanın ne derece onur verici olduğunu anlatmış, elini sıkmak için sabırsızlandığı söyleyerek Gary için hak ettiği övgüleri yağdırmış. Bu son günlerin Alessandro ile ilgili olan tek haberi sanırım.. 


   Bu sezon Juventus'un beklenenin altındaki performansı hakkında konuştuğun da, bu konu ile ilgili futbolcuların da, tıpkı taraftarlar gibi olumsuz anlamda etkilendiğini ve oyuncuların ödediği bir sürü şey olduğunu söylemişti. Aslında sadece bu röportajı okuduğum da bile, Alessandro'nun gerçek bir fanatik olduğunu düşündüm. Aynı anda hem futbolcu olmayı başarıp, hem de taraftar olabilen, üstün bir oyuncu olmasının getirisi de, bu tutarlılığın ona kazandırdığı taraftar sevgisi. 

   Benim ilgimi çeken en önemli olay, Juventus'un zamanında yaşamış olduğu şike suçlamaları ve bir sezon boyunca B'de oynamaları, Alessandro'nun Juventus bağlılığını anlatan nadir olaylardan biri olarak, onun kalitesindeki bir futbolcu için çekip gitmesini bile sağlayabilecek bir durumda, gerçek bir duruş sergileyerek, renklerine sadık kalması; unutulmaz olanlardan. 

  Yaşı 36'yı bulmuşken, futbol'daki festival anlarını çok uzun süre devam ettirmesi artık zor gözükse de, tarihe ismini yazdıran bir İtalyan olarak Del Piero, benim bizzat izlemekten en çok zevk aldığım forvet. Kişiliğini beğenenler azdır ya da çoktur o kısmına yorum yapmama izin vermeyecek kadar gizemli Del Piero ama emin olduğum tek şey var ki, futbola şekil veren en yetenekli efsaneler arasında yerini almıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder