Hürriyet

19 Ağustos 2011 Cuma

Takım Adamı Olmak : MESSI


Barcelona'nın Süper Kupayı, en beklenen derbilerden birinin sonuda Real Madrid'in elinden almış olması, Copa America'daki Arjantin başarısızlığını bir anda unutturdu. 

      Arjantin'in hayal kırıklığı yaratan oyunu bugün neredeyse bütün haberlerde söylediği gibi 'Süper Messi' tarafından bile kurtarılamadı. Çünkü ortada başarılı bir takım oyunu yoktu... takım genel olarak zayıftı.. Messi'nin destekçileri zayıftı. Yani aslında onu gole götürecek olan tek şey kendisi ve bu yalnızlığını 11 kişilik rakip takıma karşı da göstermeliydi. Sonunda izleyenlerin çıkarımını yapması gerektiğini düşündüğüm bir şey oldu;

Messi süper mi gerçekten? 
Ya da en büyük şansı muhteşem bir takımda oynuyor olmak mı?

Futbolda da her alanda olduğu gibi adil olmayan bazı değerlendirmeler vardır, Ben de ileri çıkan oyuncuların da kanatlardaki yardımcı oyuncuların da yaşadıklarının bu olduğunu düşünüyorum. 

Forvet oynayıp da, topa son dokunan olmak kimi süper yapmadı ki?

Tüm bunlardan Messi'nin süper olmadığını düşündüğüm çıkmasın, sadece farklı bir bakışla analiz yapmaktayım. 

Messi süper evet. Eğer enerji doğru sağlanırsa durdurulması neredeyse imkansız bir gücü var. Oyunu iyi görüyor ve ileri çıkabilmek; onun en büyük yeteneği. Bu, kaleye yaklaşan her topu alıp götürüp, değerlendirme yeteneğiyse evet. Ama kaleye yaklaşırken, o durdurulamayan adama topu çıkartan hep bir başkaları var. 

Messi, Arjantin'de bu nedenle istediğini yapamadı. Uruguay da bu yüzden daha iyiydi. Sonuç yine futbolun kişilere dayanmadığını gösterir. Futbol bir takım oyunudur. Kaleciler, defans oyuncuları, orta saha, kanatlar, forvetler... bunlarda yer alan her bir iyi adam, sizi 'rüyalar takımı' na yaklaştırır. 

Bu yazımın sonucu; Messi muhteşem bir oyuncu ama Barcelona'nın ortasında oynayacak herhangi bir iyi forvet belki de bunca şansı değerlendirebilirdi. 
Etrafında Etoo, Henry, İniesta, Xavi.... gibi daha bir sürü oyuncu varken Messi'nin kendi yeteneğiyle başarısız olması neredeyse imkansız. 

Sözüm 'Süper Messi' den başka bir şey yazamayan gazetelere, kendilerine yorumcu diyen adamlara, futbol programlarına...

Bir şeyi değerlendirirken, genel görebilmeyi öğrenemeyen herkese.

Futbolda ne zamandan beri pas olmadan gol oldu? 
Messi süper ama dediğim şudur; Süper olan asıl şey; bir takım olarak Barcelona'dır.  


Tamam evet Messi de biraz süper :)))




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder