Hürriyet

7 Haziran 2012 Perşembe

EURO 2012 Günlüğü: C Grubu

Adım adım EURO 2012'ye ilerlerken sakatlıklar, takımların halleri ve favoriler daha çok konuşulmaya başlandı. Kimisi geçen turnuvanın şampiyonun kazandığını ikileyeceğine inanıyor, kimisi de İsveç veya Hollanda gibi yenilenen, canlı, dinamik topraklara gideceğine inanıyor. A ve B gruplarından sonra da, canlı kanlı sarılı kırmızılı latin topraklarından esintilerle ve ada futbolunun en uç köşesinden renklerle C grubu burada şimdide...

Defansın bir stratejiye dönüştüğü ülke İtalya'nın nabız yoklayacağı gruptan çıkma olasılığı, Juventus'un şampiyon olabilmesi için harcadığı enerjiye sahip olmasına bağlı. İtalya'yı bugünlerde şike sorunlarıyla gündemde gözlemekteyiz, ülke takım kadrolarından daha çok, şike temizliğine, soruşturmalara maruz kalmaktayız. Yine de onların kendi içlerindeki bu karanlık, inançlarını sarsar mı bilinmez. İtalya her zaman nefes kesen defansıyla, baş döndürücü bir takım olmayı başardı. Bakalım 2012'de de aynı auraya sahip olabilecek mi?

Onu takiben latin topraklarının egemeni, hızlı ve yaratıcı futbollarıyla yeniden kupa kaldırabilmek için hedeflerine kilitlenmiş gibi. İspanya, kabul edilsin edilmesin herkesin korkulu rüyası haline gelmiş kadrosuyla; 11'den 11'e yıldızlarla dolu. Messi'yi çıkarırsak, neredeyse tüm Barcelona'yı izlediğimiz bir takım. Hızlı ve bol paslaşmalar, sürekli yaratıcı bir hücum ve süratle dolu dizgin İspanya futbolu, Del Bosque gibi kazanmaya alışık, dengeli ve profesyonel bir teknik adamı da içinde bulundurduğu için kupaya çok çok yakın gibi gözüküyor.

Eskiden Hırvatistan denildiğinde tüyleri diken diken olan takımlar son zamanlarda onun renklerine, satranç tahtasının asaletine işaret eden formasına saygı duymaz oldular. Çünkü Hırvatlar'ın futbolu eskidi, geriledi ve yavaşladı. Çek cumhuriyet'in bile kendini belli şekillerde yenilediği bu dönemde, gizemli futbolunu ve sonuçlarını sabit tutmaya devam etti. Gerçi Hırvat'lar her zaman gizemli olduklarından, karşımıza nasıl bir futbolla çıkacakları zaman zaman sürpriz oluyor olsa da, onlar adına grup çıkabilme umutları bile biraz düşük gibi gözükmekte.

İrlanda Cumhuriyet adanın kasıp kavuran havasına rağmen, yıllardır Amerika'dan daha az futbol ruhu taşımak gibi bir soruna sahip. Üstelik şampiyona içinde en tecrübesiz isim olan irlanda, neşeli sosyal hayatında olduğu gibi kazanmanın da kaybetmenin de zevkine bakacak gibi görünüyor. Coşku büyük ancak yeşil cinler kazanmaya okadar inanmış değil gibi. Zaten gruptan çıkmaları için de büyük bir inanç yok gibi. 4-5-1 gibi turnuva içindeki diğer takımlardan farklı bir strateji uygulyan İrlanda, zevkli, izlemesi keyifli, güçlü ama sabit bir futbolla turnuva da kendini ispatlamaya çalışacak.


Dünkü ölüm gurbu ardından belki bir çoğumuza bu da hiç fena bir grup gibi gözükmese de, grubun çok büyük ihtimalle birincisi İspanya olacak gibi. İkinciliği ise kimin kapacağını merakla bekleyeceğiz.

Bol futbollu günler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder