Hürriyet

24 Ocak 2013 Perşembe

YENİDEN DİRİLEN AFRİKA KARTALLARI



-Zambiya Trajedisi Üzerine-

Dünyanın en mutsuz ülkelerinden biri bu yazdığım, içimi acıtan. Tam da Afrika kupasının ateşi yanarken, 2012 senesinde, ilk kez evlerine kupayı götürmeyi başaran takımı okuyorum haftalardır. Zambiya, kupayı ağlayarak alan tek ülke belki de. Çünkü küllerinden doğmuş, yepyeni bir takım tuttu kupayı. Üstelik de acı bir şekilde kaybettikleri eski Zambiya milli takım kadrosu adına.

Yıl 1993. Zambiya takımı Senegal ile yapacağı maç için hazırdı. Bakır kurşunlar, içlerini yakıp kavuran gücün etkisiyle, keyifle maça motivasyondular. Uçak kalktığında, heyecanlar da en üst seviyeye çıkmıştı. Bir süre sonra yakıt için Libreville’ye inen uçak, zamanı, gitgide uzatıyordu. Son kontroller de yapılmış, uçak yeniden kalkmıştı. Zambiya’lı futbolcular inançlarını tazeliyor, keyifle maçı düşünüyorlardı.  Dile gelmeyen haliyle; ‘Senegal tarihinin en zor maçı için hazırlansa iyi ederdi!’

Motordan gelen koku, uçak içini durağanlaştırdığında, hayallerde tuzla buz olmuştu bir anda. Sol kanat hava akımına karşı koymakta zorlanıyordu. Motordan alevler çıkıyordu. Sadece çok kısa bir zaman geçmişti, uçak yakıt aldığı bölgeden havalanalı. Ancak motor dayanamamıştı. Herşeyten öte, bütün bu süreci, 18 kişinin dünyasını darmadağın eden de, pilotun sol değil de, sağ motoru kapatmasıydı.

Uçak denize çakılmış ve bütün Zambiya milli takımı ile birlikte toplam 30 kişi orda son nefesini vermişti. Aralarında Godfrey Chitalu’un da olduğu ekibin kaybı Zambiya’yı yasa boğmuştu. Bu kaza ülke için karanlık bir leke olmakla beraber, o zamandan beri, hiç durmadan ağlayan bir ülkeyi meydana getirmişti sanki.

1993’de kazanın tek kurtulanı PSV Eindhoven’de oynayan ve asıl ekibe daha sonradan dahil olması gerektiği için uçakta bulunmayan Kalusha Bwalya’dı. Onun enerjisi, acısı, trajedisi, hayatını değiştiren olayın etkisiyle milli takım yeniden diriltilirken, herkes Zambiya için kapkara olan bu olayın üzerine bir mutluluk yaşatmak için yemin etmişti. 2012 bunun için doğru sene oldu: Bakır Kurşunlar, yine canını acıtan o şehirde (Gabon'un Libreville) kazanmayı başardı kupayı. Tarihinde ilk kez üstelik.

Zambiya gücün inançta olduğunu kanıtlayan en önemli başarılardan birini, üstelik de dünya çapında oyuncuları olan Fil Dişi kadrosuna karşı aldı yakın zamanda. En karanlık öyküsü de, biraz silindi bu sayede. Onların etrafını saran ruhlara karşı kaldırıldı bu kupa Afrika’nın yakan güneşi altında. Zambiya yani; dünyanın en mutsuz ülkelerinden biriydi bu yazdığım, muhtemelen şu an sizinde içinizi acıtan...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder