Hürriyet

29 Mart 2013 Cuma

MİLLİLERDE ‘YÖNETEMEK’ FACİASI



Futbolda en zor şey bir takımı eğlenceli hale getirmektir. Eğlenceli ve başarılı. Bunu yapmanın belli bir kaç yolu vardır ancak en önemlisi; yöneticinin yetenekleri ve tecrübeleridir.

Öyle ki, bir yönetici, oyuncuları seçmek, sisteme dizmekten sorumlu olduğu kadar onları hazır hale getirmekten de sorumludur. Burada ‘hazır’ hale getirmek fiziksel olduğu kadar mental anlamda da gerçekleştirilmelidir. Yani işte ‘takımın ruhu yok!’ dediğimiz durum tamda bu noktada başlar.

Türkiye ligi futbol kulüplerinin genel olarak zorluk çektiği, profesyonellik kazanamadığı alan; yönetimleri. Milli takımda da ne yazık ki bu durum kendini gösteriyor. Bu başarısızlık ve tecrübesizlik aynı zamanda futbolun ‘eğlenceli’ tarafını da törpülüyor. Başarının da onsuz yol alamadığı da açık.

Abdullah Avcı milli takım yönetimine getirildiğinde çok desteği olan bir teknik adamdı. Ancak zaman içinde ‘Türkiye Milli Takımı’ nın can acıtan başarısızlıkları, bu desteklerin de geri adım atmasına neden oldu. Şimdi taşlanmaya başlayan teknik adamın en büyük eksiği de ‘tecrübe’ elbet.

Türkiye liginde sistematik bir takımı kurmak zor ancak imkansız değil. İBB teknik direktörlüğündeyken bunu başarmış olan Avcı, Milli takıma geldiğinde duvara tosladı görünen o ki. Çünkü dünya takımlarına oynamak sadece 11 tane Rooney’nizin olmasına ya da 11 adet Messi ile koşturmanıza bakmıyor. Dünya kupası ya da en geniş haliyle Milli başarılar; arzu, istek ve treddüte düşürmeyecek bir ‘ruh’ istiyor.

Milli takım yönetmek, bir teknik adam için başa gelebilecek en zor görevlerden biridir belki de. Çünkü birbirine rakip olan takımların oyuncularının bir düzen, bir inanç ve bağlılıkla oynamasını sağlamak gerekir. Bu da tecrübeyle beraber, sertliği, disiplini de beraberinde kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Bu, güç ve liderlik yeterlilikleri ister – ki Türkiye’de ki sorunlu kısmın, bu konu olduğu da aşikardır. Mustafa Denizli, Fatih Terim gibi örnekleri kolayca içimizden çıkarabildiğimizi söylemek zor.

Bu sene Milli takımdaki başarısızlığın nedenine ‘yanlış yerleşim’, strateji hataları, futbolcuları tanımama ya da tecrübesizlik diyebiliriz. Üstelik bunların yanında bir çok sebep daha bulmak mümkün. Ancak yine de herşeyin temelinde ne yazık ki liderlik özelliklerinin eksikliği ve futbolcuları yönetememek gelmekte. Aksi halde tüm ay yıldızlı oyuncuların, takımı sahiplenmemesinin nedeni ne olabilir ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder