Hürriyet

25 Nisan 2013 Perşembe

ALMAN’CA BAŞARI




-Alman Futbol Ekolü Üzerine-

Disiplin, disiplin, disiplin!

Bu, Almanlar’ın her alandaki ekolüne verilen üçleme başlıktır. Günlük hayatlarına bile bunu taşımış olan bir toplumdan çıkan futbol ekolü de tam olarak bu başlığın anlamını yansıtır. 

Alman futbol ekolünde takımlar kendini dünyaya oyundan hiç kopmayan, 10 gol yemişse bile aynı disiplin ve oyun düzeniyle oyunu tamamlayan ekipler olarak tanındılar. Öyle ki  Amerika bile 50’li yıllardan, 90’lı yıllara kadar baskın olan Alman futboluyla tanıdılar, daha sonraları ‘soccer’ diyecekleri bu sporu. Bu dönemin güçlü etkisini, hiç de yanlış olmayan bir tanımlamayla Gary Lineker güzelce özetlemiştir.  

"Futbol 90 dakikadir ve sonunda hep Almanlar kazanir.”

Geçtiğimiz bir kaç yıl Latin futbolcuların getirdikleri ‘hız’ düzeni, Alman disiplinin önüne geçse de, yenilenen ve modifiye edilmiş Alman futbol ekolü, yeni dönemi getirmek üzere gibi. 

Güçlü, yetenekli, hızlı ve güvenli; herşeyden önce ‘takım’ olmayı her koşulda unutmayan bir düzenden bahsediyorum. Kazanmanın bireyselliğe dayalı olmadığı bir düzenden.
Pele, Maradona gibi bireysel özellikleriyle maç kazandıran futbolculardan arınmış, takımda her futbolcunun, zincir halkası olduğu, hepsinin aynı derece de sorumluluk aldığı bir düzen Alman ekolü. 

Sahada bir 11 düşünün. 

Üç bölgeye bölünmüş, ancak bu üç bölgede içinde detaylı yerleşimlere sahip.
Almanlar bunu her bölge de birer tane beyin olarak düşünmüşler. Bir lider ve bölgeyi hareket ettiren diğer güçlü panzerler olarak takımı kurarlar. Defans neredeyse hiç hata yapmaz. Yani futbolun en az gol yiyen takımları Alman takımlarıdır demek bu. Buna rağmen tıpkı Bayern Munich ve Barça’nın Şampiyonlar Lig’i Yarı Final oyununda izlediğimiz gibi; çok güçlü, hızlı ve düzenli counter çıkışları vardır. 

Alman futbol ekolü uzun yıllardır kendisini Milli takımıyla da eksiksiz göstermektedir. Alman futbolu bu nedenden ötürü izlenmesi zevkli, sürekli adrenalin yaratan, güçlü, ateşleyen bir yapıdadır. Kendine has bir ekolün, takım disiplinin en net görüldüğü birliktir. Alman Milli takımı da bu nedenlerden dolayı her zaman “tutkulu” olarak bilinir. Çünkü her alanda olduğu gibi Alman’lar gücün ve mücadelenin hala derin temsilini devam ettirmektedirler. 

Bu akım Türkiye, İtalya gibi fizik gücü isteyen, bölgesel düzenin önemli olduğu liglerde de etkisini göstermektedir. Bunda alt yapıların çoğunun, Almanya takımlarından çıkması da etkilidir elbette.  Bayern Munich, Schalke, Köln gibi takımlar bizlere çok etkin bir şekilde, ekolün mantığını anlatmaktadır. 

Alman takımlarını gözlemlemek kolaydır, çünkü her zaman ne yaptıklarını bilirler; ancak onların doğrularını uygulamak her yiğidin harcı değildir. Ne olursa olsun bozulmamayı, “ kahraman” değil, “takım” olmayı, yardımı, bir ordu gibi mücadele etmeyi amaçlar Alman futbolu. 

İşte bu yüzden ekol Alman olunca, herkes bir şeyin geleceğinden emindir; 
Başarı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder